35 jaar lang was hij één van de drijvende krachten in de werkplaats van Kelderman Bouw. Vorige maand nam hij afscheid om te gaan genieten van zijn welverdiende pensioen. Tonnie Vonk blikt terug én vooruit.


Op een van zijn laatste werkdagen treffen we Tonnie bij de balie van het kantoor. Naast zijn geliefde werkplaats is hij ook hier graag te vinden. ‘Ik vind het altijd leuk om tussendoor even een praatje te maken met de dames van het secretariaat. Even een grap of een praatje. Ja, dat zal ik wel echt gaan missen.’

35 jaar geleden werd hij door de oprichter van het bedrijf -Henny  Kelderman- aangenomen. ‘Ik werkte eerst bij een andere aannemer in Ede, maar die was failliet gegaan. Via via kwam ik in contact met Kelderman. Hij wilde de werkplaats weer nieuw leven inblazen en heeft mij aangenomen. Een paar maanden later kwam Frans Veldhuizen er ook bij. We hebben samen 35 jaar gewerkt.’ Tonnie weet zich de beginjaren nog goed te herinneren.  ‘Kelderman was een prachtige man. Ik weet nog dat ik een keer een kozijntje verkeerd maakte. Ik ging naar Kelderman om dat op te biechten. “Ach jong, d’r is zo veel hout op de wereld. Dat geeft toch niets. Wees maar blij dat je geen dokter bent.”

Elfstedentocht
En hij weet ook nog goed dat hij vrij kreeg om te genieten van de Elfstedentocht, al was dat vooral te danken aan de echtgenote van Kelderman. ‘Iedereen was toen met vorstverlet, maar wij waren wel aan het werk in de werkplaats. Meneer Kelderman zat de Elfstedentocht te kijken toen zijn vrouw machines hoorde.

Ze vond dat wij dat ook moesten zien en dus kregen we vrij. “Gaan jullie maar heel gauw naar huus. Evert van Benthem ligt voor in de strijd.’ Tonnie laat even een stilte vallen. ‘Eén van zijn uitspraken was: “Als de herder goed voor de schaapjes is, dan zijn de schaapjes goed voor de herder.” Ik geloof ook echt dat dat zo is. Als je goed behandeld wordt, ben je ook bereid om een stapje meer te zetten.’

In de loop der jaren groeide de werkplaats. Kelderman Bouw koestert deze plek en Tonnie vertelt waarom. ‘Je bent veel flexibeler als je even snel iets kunt maken. Heel veel aannemers hebben dat niet meer. Wij gelukkig wel’, vertelt Tonnie. Het werk is grofweg hetzelfde als toen hij begon. Kozijnen, dakgoten, maatwerkoplossingen verlaten nog altijd de werkplaats. ’Maar er is wel veel meer stress. De tijd is anders, het moet allemaal sneller. Ik snap het, maar ik vond het lastig. Ik kreeg ook last van mijn bloeddruk. De laatste jaren heb ik vier dagen in de week gewerkt; ik was dan woensdag vrij. Dat was fijn; ik had die rustdag ook echt nodig.’

Nu kan Tonnie nog meer rust pakken. “Lekker dingen doen in mijn eigen tempo. Ik ga als vrijwilliger aan de slag bij DTS’35. En er zijn natuurlijk altijd klussen bij onze kinderen en ik hoop meer te kunnen genieten van onze mooie kleinkinderen. Daar kijk ik wel naar uit. Maar tegelijkertijd zal ik het hier ook missen. Ik fietste iedere dag met plezier hier naar toe.’

error: Deze inhoud is beschermd