In deelgebied De Erven in Veenendaal is er het afgelopen jaar hard gewerkt aan de bouw van twee identieke moderne appartementencomplexen. Strak metselwerk en het gebruik van een ruwe steen vergen veel sturingswerk van een uitvoerder. Een ingewikkelde bouw gaat uitvoerder Mark van Driel dan ook niet uit de weg. Juist dit aspect aangevuld met een strakke planning, snel schakelen en anticiperen geeft hem de uitdaging die hij zoekt in zijn werk.

Opdrachtgever van dit project is Van Elst Vastgoed uit Veenendaal, het ontwerp komt uit handen van Niels Architectuur uit Ede. Totaal 26 huurappartementen in een kleinschalige, speelse- en sculpturale opzet, variërend van twee tot 4 lagen en voorzien van een lift. Grote raampartijen geven de appartementen een weids uitzicht en een riante lichtinval. Frisse wit-accenten markeren de veranda’s en versterken gelijktijdig de speelse contour. Volgens Mark van Driel is er door de opdrachtgever echt een stap extra gedaan richting de huurders om een mooie, kwalitatieve bouw te realiseren.

Samenwerking
Mark ervaart het contact met opdrachtgever Van Elst Vastgoed als plezierig: ‘Efficiënt en doelmatig overleg tijdens de uitvoering zorgen voor korte lijnen tussen opdrachtgever en uitvoering, met een goede samenwerking als resultaat.’

‘Ook de samenwerking met de nutsbedrijven en onderaannemers is goed’ vertelt Mark. ‘Normaal gesproken staat bijvoorbeeld het  nutsbedrijf wat verder van je af. Maar doordat Kelderman op deze locatie in Veenendaal al meerdere projecten mocht realiseren, ontstaat er tussen partijen een band en is er, doordat je elkaar wat gunt, een goed overleg mogelijk.’

Duurzaamheid
De appartementen zijn aangesloten op het duurzame energiesysteem van DEVO. Dit systeem bestaat uit verschillende elementen, die zich eigenlijk grotendeels buiten de woning bevinden. Het hart van het systeem is het Energiehuis waar de warmtepompen en de warmtekrachtcentrale zijn gehuisvest. Het bijzondere aan dit systeem is dat via de leidingen van het distributiesysteem de warmte en zelfs koeling gedistribueerd wordt naar de goed geïsoleerde woningen.

Proefmuur
Om het metselwerk voortvarend te laten verlopen heeft Kelderman vooraf in de werkplaats een proefmuur gemetseld. Voor het metselwerk is namelijk een speciale voegtechniek gebruikt, te weten pointeren. Met deze techniek wordt een zogenaamde verdiepte voeg gecreëerd die tegelijkertijd met een mortel wordt afgestreken.  De proefmuur was een succes en vormde een belangrijke basis in het bouwproces. Scherpe witte keimhoeken en witte kaders leggen als het ware een frame in het gebouw en die springen er uit.