Uitbreiding RSG De Pantarijn – Wageningen

Kelderman Bouw heeft een grootscheepse verbouwing gerealiseerd bij de Wageningse scholengemeenschap Pantarijn. De bouw omvatte de realisatie van negen lokalen op het dak van het bestaande schoolgebouw, de nieuwbouw van de kantine en een interne verbouwing. Omdat de school tijdens de bouw gewoon open was, nam Kelderman Bouw veel veiligheidsmaatregelen.

Status project: opgeleverd 2012

De bouw vond plaats in het gebouw waar de MAVO-, HAVO- en VWO-leerlingen zijn gehuisvest, zo vertelt directeur Pascal Arts van Kelderman Bouw. ‘Wij zijn gestart met de bouw op het dak. Het ging hier om een uitbreiding van zo’n duizend vierkante meter. Naast negen lokalen zijn hier ook nog een studieruimte en ondersteunende faciliteiten voor de docenten gecreëerd.

Een ander deel van de werkzaamheden betrof de bouw van de kantine met muzieklokaal. Dit is een mooie ruimte van zo’n vijfhonderd vierkante meter geworden, waarbij er veel aandacht is besteed aan de akoestiek. Belangrijk punt is verder dat de centrale trapopgang in het atrium opnieuw kon worden ingedeeld. ‘Door de toestroom aan leerlingen ontstonden er nogal eens opstoppingen. Dit is nu veranderd en de eerste ervaringen zijn erg positief. Er is geen filevorming meer.’

Vaste opdrachtgever
Arts kent het gebouw inmiddels door en door, omdat Pantarijn al jarenlang een vaste opdrachtgever is. Toch was deze verbouwing op meerdere fronten een echte uitdaging. ‘Allereerst omdat de lessen tijdens de bouw gewoon doorgingen. Pantarijn is een grote school met veel leerlingen, waardoor extra veiligheidsmaatregelen in en rondom de school noodzakelijk waren. Ook moesten we natuurlijk de overlast zo veel mogelijk zien te beperken. Daar hebben we een speciaal plan voor gemaakt’, vertelt Arts.

Tijd
‘Tijd’ speelde ook een belangrijke rol bij dit project. ‘Wij moesten een luchtbehandelingsinstallatie verhuizen naar de nieuwe dakopbouw. Dit moest tijdens de herfstvakantie gebeuren als de leerlingen er niet waren. De hele planning was dus gericht op die week. Er mocht niets misgaan. In samenwerking met de installateur is dit gelukkig goed gegaan.’

De bouw bij Pantarijn startte vlak na de zomervakantie in 2011 en wordt in maart afgerond. Kelderman Bouw kreeg de klus na een selectieprocedure, waarna zij het in bouwteam samen met opdrachtgever Pantarijn, Peters & Lammerink architecten en adviesbureau Penta Rho uitwerkte.

Opleverfoto’s en artist impressions

Opbouw-en-kantine De Pantarijn Wageningen (Custom).jpg
20120131YI8F3038CR2 pantharijn wageningen (Custom).jpg
20120131YI8F3034CR2 pantharijn wageningen (Custom).jpg
20120131YI8F3020CR2 pantharijn wageningen (Custom).jpg
20120131YI8F3024CR2 pantharijn wageningen (Custom).jpg
error: Deze inhoud is beschermd