Terugblik
Reijer begon als leerling-metselaar. Hij was leergierig en wilde zich graag verder ontwikkelen. Die jaren werkte hij overdag en 4 avonden per week zat hij in de schoolbanken. Van het werk buiten als metselaar stroomde hij door naar de functie van calculator en werkvoorbereider. Met 34 jaar pakte Reijer de functie van inkoper op.

Is de inkoop in de afgelopen jaar veel veranderd?
Er is wel degelijk wat veranderd geeft Reijer aan: ‘Vroeger ging de vastlegging rondom de contractering losser, maar dat tijdperk is afgesloten. Tegenwoordig moet je jezelf beschermen tegen de markt en hierdoor is de contractering veel strakker geworden. Je komt weleens kwaaie rakkers tegen, dus moet je je juridisch gezien goed beschermen en dat vastleggen.’

Je was altijd vroeg in de morgen op kantoor en ging pas naar huis als het donker was. Ga je dit niet missen?
‘Ach, in het begin moest ik best even wennen. Ik heb Kelderman als een plezierige werkgever ervaren. Samenwerken staat hier centraal, het samen produceren van nieuwe werken en onderhoud. Het is natuurlijk een behoorlijke schakeling van veel werken naar leuke dingen doen en dat ben ik nu aan het vormgeven. 

Ik ga graag op pad met mijn vrouw, samen fietsen, wandelen en met de caravan op vakantie. Ook toer ik graag met de motor. Motorrijden is heel inspannend, maar tegelijkertijd zit daar dus voor mij ook de ontspanning in. Dus als ik het zo allemaal benoem, dan verwacht ik dat mijn vrije dagen goed kan invullen.’

Hoe denk je fit te blijven?
‘Wandelen en fietsen is heel gezond voor een mens. Als ik aan zee ben, dan ga ik natuurlijk zwemmen. Wij hebben samen 2 kinderen en 8 kleinkinderen in de leeftijd van 2 tot 17 jaar. Zij zijn samen met mijn vrouw mijn grootste bezit. Ook zij houden mij fit. En ik mag ze graag helpen met klussen in huis.’

Wat wil je aan jouw opvolger Jacco van Dijk meegeven?
‘Als hoofd inkoper moet je inzet groot zijn. Een doortastende en sociale blik zijn belangrijke eigenschappen om het vak te kunnen beheersen,  weten hoe je mensen moet benaderen. Bouwkundige kennis is van groot belang, kunnen afschalen welk product je wel en niet wilt toepassen. Uiteraard affiniteit met financiën. En tot slot: plannen. Welk bedrijf schaal je in voor welk project, zodat je ook de gewenste planning haalt. Het is een uitdagend en mooi vak om uit te voeren. Als je dit goed beheerst kun je er ook oud mee worden! Dit vak moet als het ware in je genen zitten.’