Sfeervolle opening nieuwe vleugel clubhuis EIJV – Ede Stad 3 januari 2015

Geplaatst op 9 jan, 2015 in Kelderman Bouw, Nieuws | Geen reacties

Edese IJsvereniging

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EDE – In een sfeervolle bijeenkomst werd zaterdagmiddag een aantal officiële handelingen afgewerkt bij de Edese IJsvereniging (EIJV).

Door Eip Janssen. Voorzitter Jan Vellinga opende het goed bezochte feest. Hij stond even stil bij een aantal momenten kenmerkend voor deze club. ,,Het bestuur is er voor de leden. Maar als je als beloning terugkrijgt dat steeds meer jeugdleden de weg naar deze mooie club vinden is dat geweldig”, meende de voorzitter.EIJV is volop in beweging. ,,Niet alleen op de schaats- of skeelerbaan. Maar ook daarbuiten. De nieuwe website, het beleidsplan of de Weissensee trip 2016 zijn slechts enkele punten. Ons vrijwilligersbestand verdient daarin alle lof. Niets is hen teveel”, ging Vellinga verder.De voorzitter had nog wel een boodschap voor de meeluisterende burgemeester Cees van der Knaap. ,,Blijf als gemeente bestuur aandacht schenken aan sporten. Welke sport het ook mag zijn zorg dat daarvoor de nodige financiële middelen aanwezig zijn. Blijf in gesprek met de sportvertegenwoordigers. Bewegen op welke leeftijd dan ook, in een tijd waarin de computer, i-pad of mobieltje het belangrijkst lijkt, is zo belangrijk.”

In dat kader was de mededeling dat EIJV, mits de organisatie en financiële aspecten het toelaten, de volgende winter de overdekte ijsbaan zelf wil exploiteren niet onverwacht. ,,De samenwerking met de huidige partner Cinemec is uitstekend. Maar als club vinden we dit eigenlijk onze core business. Hoewel ik natuurlijk het liefst wekenlang natuurijs op onze mooie baan zie liggen”, grapte Vellinga.

Burgemeester Cees van der Knaap pakte de handschoen sportief op. In zijn toespraak voorafgaande aan de opening van de nieuwe vleugel ging Edes burgervader wat dieper in op zijn sportieve interesses. ,,Ik moet bekennen dat schaatsen, en de winterperiode daarbij niet op nummer een staat. Maar ik koester wel de top- en breedtesport. De topsport mag wat mij betreft best meer worden. De te bouwen topsporthal, waar de Veenendaalse volleyballers, spelend op eredivisie niveau belangstelling voor hebben, is meer dan welkom.”Maar Van der Knaap had ook een doos schaatsattributen bij zich. ,,Dat zijn Vikingskates lage noren uit 1983. De laatste honderd kilometer die ik er op reed was in 1997. Wat mij betreft zijn ze te koop.”

Opening
Daarna werd de nieuwe vleugel van het clubhuis officieel geopend. De burgemeester mocht het lint doorknippen. In dit geval uiteraard met een scherpe schaats. De burgemeester, samen met erevoorzitter Theo van de Rijt, huidig voorzitter Jan Vellinga en oud-voorzitter Sjaak van Ree, wachtte in het nieuwe gedeelte een knetterende ontvangst. Jeugdleden wachten hen op met applaus en confettiknallers. Maar er was meer. Burgemeester Cees van der Knaap mocht het tweehonderdste lid, de 12-jarige Bennekomse Anne Rittersma, huldigen. Hij had een aantal gemeente cadeaus voor de gelukkige Rittersma bij zich. Zelf kreeg de burgervader twee seizoenskaarten voor de natuurijsbaan. Of hij er ook daad werkelijk gebruik van zal maken? ,,Ik hoop voor de club op een wat langere vorstperiode. Als ik kom hoop ik op zo weinig mogelijk publiek”, reageerde hij alert. Het slotakkoord van alle festiviteiten was voor Hans Koopman, directeur Kelderman Bouw BV. ,,Ons bedrijf is al jarenlang hoofdsponsor van een mooie club. Laatst was ik op uitnodiging in Inzell. Ik schaats zelf ook graag, en keek mijn ogen uit. Om de EIJV schaatsers er zo professioneel mogelijk uit laten zien mag ik namens ons bedrijf winterjassen aanbieden aan de wedstrijdrijders en trainers.” Chaïm Boer was de gelukkige, die namens de jeugdafdeling het eerste exemplaar in ontvangst mocht. Een klaterend applaus viel de gulle gever ten deel. ,,Waarom de keuze op mij is gevallen. Eigenlijk geen idee, maar ik ben er wel trots op. Een geweldig gebaar van onze hoofdsponsor Kelderman Bouw”, meende Boer.

Preses
Voorzitter Jan Vellinga genoot ingetogen maar zichtbaar. ,,Ik heb geen enkele moeite met een rol de achtergrond. Zes jaar geleden is ons gezin in Ede komen wonen”, vervolgt de voormalige inwoner van Sneek.

,,EIJV heeft en had in oud-voorzitter Theo van de Rijt 23-jaar lang een geweldige voorzitter. Op het moment dat je wordt gevraagd deze coryfee op te volgen ben je even stil. Ik heb positief geantwoord op de vraag en nog geen moment spijt gehad. Ik kwam in een warme deken terecht. De club stond als een huis. De vrijwilligers is geen moeite teveel. Ik ben verder gegaan op datgene wat er lag. Maar uiteraard leg ik daarbij, gesteund door een goed kader, mijn eigen accenten. Waar ik blij mee ben is dat deze club door heel veel leden wordt gedragen. Je kunt het als bestuur of commissie nooit alleen. Maar bij een oproep staat men gelijk klaar. Dat zag ik wel bij het opknappen van de nieuwe vleugel.”

De preses had geen moeite met het feit dat de burgemeester inhaakte op top- en breedtesport. ,,Natuurlijk is en blijft de wens in deze omgeving een 400 meter ijsbaan te mogen verwelkomen. Maar belangrijk is dat de mogelijkheid op alle niveaus te blijven sporten overeind blijft.

Vellinga bekende zelf geen groot baanschaatser te zijn. ,,Ik schaats liever op natuurijs over een lange afstand. Rechttoe rechtaan is meer mijn ding.” 

De eerste man heeft gemerkt dat er binnen de club veel aandacht is voor topsport. ,,Dat is een jaar of tien geleden in gezet. En dat proberen we stapje voor stapje verder uit te bouwen. De organisatie is verder geprofessionaliseerd, maar wel met behoudt van onze eigen identiteit. Daar ben je als bestuur mede verantwoordelijk voor. Ik denk dat we op de goede weg zijn”, vervolgde voorzitter Jan Vellinga.

Hij wilde niet afsluiten alvorens de belangrijke rol van Hans Koopman (hoofdsponsor Kelderman Bouw) te benadrukken. ,,Hans (Koopman, red.) is zo belangrijk. Hij is een fanatieke schaatser die onze club een warm hart toedraagt. Het is nu het zesde jaar dat Kelderman hoofdsponsor is. En je hoorde in zijn toespraak dat hij niet verwacht dat daar op korte termijn een einde aankomt. Daarin verschilt mijn bestuur niet met hem van mening”, besloot de enthousiaste Jan Vellinga.

 

error: Deze inhoud is beschermd