Ede… van oudsher een garnizoenstad. Aan de bos- en heikant van de Ede lagen de kazernes Maurits Noord en Zuid, Simon Stevin en Elias Beeckman. Vanwege een reorganisatie verkocht het Ministerie van Defensie in december 2010 de kazernes aan de gemeente Ede, waardoor het gebied kon worden herontwikkeld en samen met het Enkaterrein het grootste gebiedontwikkelingsproject van Ede de ‘Veluwse Poort’ vormde.

Gelegen op één van de mooiste locaties van Ede, dichtbij het centrum, maar ook aan de rand van een prachtig natuurgebied. Een aantal bestaande gebouwen van het Kazerneterrein zijn aangemerkt als rijksmonument en worden duurzaam getransformeerd tot woningen, waardoor de authentieke sfeer blijft.

Selectie
Voor het kazerneterrein Mauritskazerne Noord had de gemeente Ede een tender [een procedure waarbij door middel van inschrijving getracht wordt een project te verkrijgen] uitgeschreven. Kelderman schreef in op drie vlekken, die vlak bij elkaar liggen. Er volgde een uitnodiging van de gemeente om voor deze vlekken een plan en visie te presenteren. Hierop volgde er vanuit de gemeente waardering voor de manier waarop er door Kelderman naar de integrale invulling van het gebied is gekeken als ook voor het ontwerp van de bijzondere woningtypes. Alle drie de vlekken werden aan Kelderman gegund en zo werd project Vredekwartier geboren!

Vredekwartier is als volgt opgedeeld:

  • ParkKwartier – 16 Parkrandwoningen [ontwerp: AAArchitecten, Den Haag]
  • VeldKwartier – 4 twee-onder-één-kapwoningen [ontwerp: AAArchitecten, Den Haag].;
  • BloemKwartier – 30 appartementen [ontwerp: MIX Architectuur, Ede];
  • BosKwartier – 16 Bosrandwoningen [ontwerp: Theo Verburg Architecten, Ede];
  • HeideKwartier – 25 betaalbare woningen, 8 hoekwoningen en 1 tussenwoning [ontwerp: Theo Verburg Architecten, Ede]

Start verkoop en bouw
Park- en VeldKwartier, fase 1, ging in mei van dit jaar in verkoop en dat bleek een succes! Binnen zeer korte tijd waren alle woningen verkocht en is de bouw inmiddels van start gegaan. In september startte de verkoop van de 30 appartementen BloemKwartier en hiervan is het aantal appartementen ruimschoots overtekend en vinden nu de gesprekken met de potentiële kopers plaats. Naar verwachting start deze bouw medio februari 2018. De verkoop van de laatste fase, Bos- en HeideKwartier, start naar verwachting begin 2018.

Artist impressions