In de vorige BNL vroeg Henk van de Kolk aan Hans Koopman van Kelderman Bouw: “Wat is volgens jou de toekomst van circulair bouwen?” Koopman is groot voorstander van bouwen op een duurzame manier, maar kijkt kritisch naar het begrip circulair bouwen. “De kern van circulair bouwen is onderdelen op zo’n manier te gebruiken, dat ze over twintig jaar weer ergens anders opgebouwd kunnen worden. Hoe realistisch is het dat die onderdelen dan weer voldoen aan de regelgeving en consumptie- wensen van die tijd?”
Koopman merkt dat de begrippen circulair en recycling van bouwma- terialen nogal eens door elkaar worden gehaald. “Daarnaast vliegen begrippen als klimaatadaptief en natuurinclusief ons in de gesprekken over circulair bouwen om de oren. Ik heb het gevoel dat de diepere gedachte achter het begrip circulair bouwen naar de achtergrond verschoven is: hoe bouwen we echt duurzaam? Het is een utopie om met dezelfde grondstoffen ons productieproces te voeren. Tenminste, zolang de bevolking groeit. Want dan zullen er steeds meer huizen en meer materialen nodig zijn. Bovendien bouwen we woningen niet voor twintig jaar, maar voor veel langere tijd. Dan kun je beter kijken naar hoe je wijken bouwt die ook over vijftig jaar leefbaar zijn. Dan ben je echt duurzaam bezig.”
Ecologische aspecten
Voor Kelderman Bouw, een familiebedrijf in Ede met bijna tachtig medewerkers, is duurzaamheid belangrijk. Als ontwikkelende bouwer zoekt het bedrijf voortdurend de balans tussen de immense woning- vraag, betaalbaarheid en natuurbehoud.
“We gebruiken materialen die goed te recyclen zijn, zoals ons woningconcept dat uitgaat van houts- keletbouw. Dat is qua circulariteit en theoretisch hergebruik een prima optie. Daarnaast letten we op ecologische aspecten”, zegt Koopman. “Bij natuurinclusief bouwen zorg je er bij de opzet van wijken voor een balans tussen mens en natuur. Je houdt rekening met de biodiversiteit en het versterken daarvan. Het neerzetten van een duurzame wijk kun je maar één keer goed doen.”
Momenteel werkt Kelderman Bouw in Veenendaal Oost aan een wijk met 75 woningen, veel aandacht voor buitenruimtes en mooie water- partijen. Op de voormalige Simon Stevin Kazerne aan de rand van Ede realiseerde Kelderman Bouw honderd huizen en appartementen. “Dat project ligt aan de rand van de heide. We hebben van ecologie en klimaatadaptatie speerpunten gemaakt en dan zie je dat de overgang naar een Natura2000-gebied op een heel goede manier kan. Natuur en woningbouw hand in hand”, aldus Koopman.
Koopman vreest dat het woningtekort de komende jaren oploopt. De harde plancapaciteit is tot 2024 goed op peil, maar daarna zakt die in. Voor de volgende BNL vraagt Hans Koopman daarom aan Henk Leenhouts directeur van Bouwbedrijf Van Grootheest in Ede: “Wat zou de overheid moeten doen om die plancapaciteit op de middellange termijn in de versnelling te krijgen en wat kunnen wij daar als bouw aan bijdragen?”